Домашнє насильство є одним із найбільш аморальних та неприпустимих явищ, яке у період війни може лише загострюватися і при цьому залишатися невидимим.

Попри війну всі відповідальні органи продовжують роботу, щоб попередити та захистити осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

У Вінницькій області створена та працює мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, яка включає:

15 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги;

13 служб первинного соціально-психологічного консультування;

4 денних центрів соціально-психологічної допомоги з 8 кризовими кімнатами;

4 притулків, що забезпечують цілодобове перебування постраждалих від насильства.

26 квітня Вінницьким обласним центром соціальних служб спільно з Департаментом соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації проведено робочу зустріч із керівниками спеціалізованих та загальних служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Зустріч проведено з метою ознайомлення зі станом організації роботи спеціалізованих служб, зокрема наданні ними соціальних послуг та з метою вивчення потреби у навчальних заходах.

Відкриваючи робочу зустріч, директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова відмітила, що спеціалісти центру готові надавати методичну підтримку працівникам спеціалізованих служб відповідно до чинного законодавства України та потреб, які виникають в процесі їх діяльності.

Начальник управління сімейної політики та оздоровлення Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації Лариса Кащина наголосила на тому, що фахівці, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, повинні мати високий рівень компетентності та постійно працювати над його підвищенням.

Заступник директора Ольга Слободяник ознайомила учасників зустрічі зі статистичними даними та особливостями діяльності спеціалізованих служб, створених в складі загальних служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Керівники всіх спеціалізованих служб поділилися досягненнями та проблемними питаннями, які виникають в роботі, та перспективами розвитку спеціалізованих служб в громадах.

За підсумками робочої зустрічі визначено систему заходів, необхідних для методичної підтримки фахівців, які працюють в спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі.

3