Діти є найбільш вразливою частиною суспільства, адже повністю залежать від дорослих, насамперед від батьків. Сім’я – перший соціальний інститут у житті дитини, важливий осередок, який дає підґрунтя для успішної соціалізації в майбутньому. Однак іноді сім’ї з дітьми опиняються у складних життєвих ситуаціях, які можуть загрожувати здоров’ю дітей, а часом – і їх життю. Виявлення та соціальний захист таких дітей є важливим напрямом діяльності працівників, які безпосередньо контактують з дітьми.

На виконання резолюції Першого заступника Начальника обласної військової адміністрації до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 256-р «Про затвердження національного плану превентивних заходів щодо припинення та запобігання грубим порушенням прав дітей в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» заступником директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольгою Слободяник проведено навчальний вебінар «Міжвідомча взаємодія в процесі виявлення та соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження».

Участь в навчальному заході взяли 434 представники служб у справах дітей, ювенальної превенції, Департаментів гуманітарної політики, охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації, органів управління освітою, закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування, надавачів соціальних послуг області.

Під час навчання розглянуто питання щодо:
- виявлення та організації першочергових заходів соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
- обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
- особливостей допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах різними суб’єктами;
- відповідальності за неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей. Зазначені заходи розглянуто через призму міжвідомчої взаємодії, участі працівників різних галузей у всіх етапах виявлення та соціального захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

У підсумках вебінару проговорено важливість проведення інформаційних заходів для працівників закладів, що контактують з дітьми, щодо алгоритму дій у випадку виявлення загрози життю та здоров’ю чи жорстокого поводження з дітьми, а також готовності до взаємодії в найкращих інтересах дітей.

1