У 2023 році територіальні громади області працювали над створенням і розвитком системи соціально-психологічної підтримки постраждалих від війни.

З метою об’єднання ресурсів для надання мешканцям психологічної підтримки в області створено 51 неформальне об’єднання психологів. До складу об’єднань увійшли 335 фахівців, які працюють в 50 територіальних громадах у галузях соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я тощо.

У більшості територіальних громад області напрацьовано систему заходів психосоціальної підтримки населення, яке постраждало від війни, що передбачає урахування потреб, можливостей та ресурсів кожної громади. Впроваджуються різні форми групової та індивідуальної роботи: інформаційні та тематичні зустрічі, індивідуальні та групові консультації, тренінги, групи «Самодопомога Плюс», групи самодопомоги тощо.

Для збору та аналізу потреб сімей Захисників і Захисниць України, допомоги фахівцям під час відвідування сімей спеціалістами обласного центру соціальних служб розроблені окремі анкети для визначення соціальних потреб сімей та для визначення потреб сімей/осіб у емоційній та психологічній підтримці.

З метою підготовки до надання першої психологічної підтримки фахівців лінії першого контакту, зокрема фахівців із соціальної роботи та спеціалістів, які увійшли до неформальних об’єднань психологів, в області забезпечено проведення заходів методичного супроводу. Вінницький обласний центр соціальних служб забезпечує проведення навчально-методичних заходів щодо організації соціально-психологічної підтримки населення, яке постраждало від війни.

Протягом 2023 року обласним центром соціальних служб проведено цикл навчань для психологів та фахівців із соціальної роботи, які беруть участь у визначенні індивідуальних потреб членів сімей захисників та захисниць України Вінницької області та надають їм необхідні соціальні послуги і психологічну підтримку. В рамках циклу проведено 50 заходів, з яких 21 - вебінари для широкої аудиторії (150 і більше учасників), 29 - тренінгові заняття у малих групах (до 25 учасників) із сумарною кількістю учасників 2266.

Головна мета цих навчань - покращити якість психологічної підтримки військовослужбовців та їх сімей в умовах війни, а також сприяти профілактиці емоційного вигорання серед працівників, які надають соціальні та психологічні послуги в громадах області.

Тренінги та вебінари здійснювались переважно в режимі онлайн, для забезпечення доступу до освітніх програм та ресурсів усіх фахівців закладів, що надають соціальні послуги в громадах області.

У ролі спікерів виступили досвідчені фахівці та тренери, які мають практичний досвід у галузі психологічної підтримки військовослужбовців, ветеранів та членів їх родин.

Під час заходів висвітлювались питання особливостей надання психологічної допомоги і підтримки військовослужбовцям та їх сім’ям, в тому числі надання підтримки сім’ям військовослужбовців, які перебувають у полоні або зникли безвісти та сім’ям загиблих під час війни. Розглянули також методи
роботи з сім’ями військовослужбовців в процесі переживання горя та втрати; організацію роботи та надання психологічної підтримки військовослужбовцям, які отримали поранення на війні та їх сім’ям; особливості психосоціальної підтримка дітей військовослужбовців.

З метою забезпечення професійної підтримки спеціалістам, які надають соціальні послуги та психологічну підтримку сім’ям військовослужбовців, на базі Вінницького обласного центру соціальних служб створено онлайн-майданчик для обміну досвідом. Можливість обміну досвідом дозволяє ділитись не лише ефективними формами та методами роботи, а й проблемними питаннями, з якими довелось стикнутись у своїй роботі. Протягом 2023 року проведено 4 зустрічі, у кожній з яких взяли участь в середньому 75 учасників.

Учасники заходів відмітили, що методичний супровід не тільки розширює знання та навички, сприяє профілактиці емоційного вигорання серед працівників, які надають соціальні та психологічні послуги в громадах області, але й дозволяє сформувати єдиний підхід та однакові правила роботи і взаємодії під час впровадження на рівні громади системи психосоціальної підтримки населення, постраждалого від війни.

01