8 лютого 2024 року обласним центром соціальних служб проведено нараду за підсумками надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах, в територіальних громадах Вінницької області у 2023 році та визначення завдань на 2024 рік.

Відкрила нараду Перший заступник Начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна. У першу чергу йшлося про надання соціальних послуг, які забезпечують індивідуальні потреби людей, що постраждали від війни. «І це далеко не завжди про гроші чи матеріальні речі. Тисячам українців, які через війну втратили домівку, майно, роботу, а то й близьких, потрібна ще й інша підтримка… А саме підтримка через включення у конкретний випадок, прийняття, спілкування, розраду, допомогу у тому, щоб зорієнтуватись у нових обставинах, знайти опору і рухатись далі. Тому сфера надання соціальних послуг має бути гнучкою, здатною швидко реагувати на виклики часу і реальні потреби людей. Саме тому ми маємо не випустити з поля зору жодну людину, жодну родину», - наголосила Наталя Заболотна.

Крім того, звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна зазначила, що особливу увагу у 2024 році необхідно приділили і розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Наталя Заболотна підкреслила, що до кінця року у кожній громаді має бути створена патронатна сім‘я. За її словами, у зв’язку з реорганізацією будинків дитини у Вінниці та Тульчині, це питання постає як ніколи гостро.

Директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова презентувала аналіз діяльності щодо надання соціальних послуг у громадах області за напрямами, які були пріоритетними у 2023 році:
- Посилення психологічної складової у структурі соціальних послуг.
- Надання соціальних послуг сім’ям захисників і захисниць України.
- Надання послуги соціального супроводу сімей/осіб у складних життєвих обставинах всім сім’ям з дітьми, які її потребують (сім’ям, в яких батьки не виконують батьківські обов’язки, в яких існує ризик соціального сирітства, в т.ч. діти перебувають у закладах інституційного догляду і виховання).
- Підвищення якості надання соціальних послуг сім’ям, в яких виховуються діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
- Надання всебічної підтримки та соціальних послуг особам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Крім того, Олена Стоялова розглянула стан організації надання соціальних послуг сім’ям з дітьми та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, кадрове забезпечення та навантаження на фахівців у розрізі громад.

Світлана Ярмоленко, директор Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної військової адміністрації, поінформувала учасників наради щодо важливості соціальної підтримки ветеранів та членів їх сімей. Крім того, ознайомила присутніх з пільгами, що значно підсилюють державні гарантії для ветеранів, реалізацію яких взяла на себе Вінницька область.

Партнери торкнулись важливих аспектів співпраці із соціальними службами.

Начальник служби у справах дітей обласної військової державної адміністрації Тетяна Дорош поінформувала учасників наради щодо бачення подальшого розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення сімей патронатних вихователів.

Про взаємодію закладів охорони здоров’я та надавачів соціальних послуг щодо виконання заходів, спрямованих на реорганізацію будинків дитини та щодо надання психосоціальної підтримки постраждалим від війни поінформувала учасників наради Тетяна Бондаренко, заступник директора департаменту-начальник управління медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації.

Важливим для учасників наради стало обговорення питання щодо здійснення державного контролю за наданням соціальних послуг сім’ям з дітьми та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах. Барцицька Валерія Сергіївна, начальник відділу здійснення державного контролю у сфері соціального захисту населення Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Вінницькій області, ознайомила присутніх з результатами перевірок, які проведено у Вінницькій області у 2023 році та наголосила на пріоритетності соціальних послуг у громадах.

До участі у нараді долучились представники партнерів обласного центру соціальних служб:

Кравчук Наталія Миколаївна, головний спеціаліст відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації:

Сільницький Олександр Миколайович, начальник відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів;

Собко Тетяна Олександрівна, старший інспектор відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області;

Микитенко Віталій Андрійович, старший інспектор відділу офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

За підсумками наради визначено пріоритетні напрями роботи у сфері надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, на 2024 рік.

04