Прийняти дитину в сім’ю, обігріти любов’ю, допомогти повірити у власні сили та надихнути на реалізацію власних мрій – непрості завдання для прийомних батьків, батьків-вихователів.

Вирішення цих завдань ускладнюється тим, що діти, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, мають травматичний життєвий досвід, який залишає відбиток в дитячій душі, впливаючи на її розвиток та формуючи її світогляд.

Щоб допомогти дитині, яка має досвід травми, прийомним батькам та батькам-вихователям необхідно стати тими значущими дорослими, з якими поступово стихатиме біль; будуть проживатись емоції та почуття, пов’язані з жахливими спогадами; почне формуватись довіра до світу, де тебе люблять, приймають таким як ти є і вірять в тебе.

Один раз на два роки прийомні батьки та батьки-вихователі проходять навчання з метою підвищення свого виховного потенціалу. У 2023 році навчання було присвячено терапевтичному батьківству.

Протягом року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено 11 п’ятиденних навчань, участь в яких взяли 174 особи. Спільно з психологом центру батьки аналізували поведінкові особливості дітей, їх життєві історії та формували кроки для подальшої взаємодії з дитиною, процесу її відновлення та зцілення. Особливу увагу батьків було зосереджено на важливості відновлення особистого психоемоційного стану. Під час взаємодії з психологом прийомні батьки, батьки-вихователі змогли практично ознайомитись з багатьма методами релаксації та техніками саморегуляції, скласти програму дій щодо їх використання спільно з дітьми.

01