Вдосконалення інформаційних технологій створює умови для ефективного розвитку сучасного суспільства. Комунікаційні засоби стали невід’ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності. Мобільні телефони, комп’ютери та всесвітня глобальна мережа Інтернет, розширивши комунікаційні, просторові та часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, відпочинку, праці, освіти та творчої самореалізації особистості.

Протягом 2023 року працівники Вінницького обласного центру соціальних служб провели серію із 3-х навчальних тренінгів на тему "Вплив негативних явищ та протидія насильству над дітьми в Інтернет-просторі". Учасниками стали 54 фахівців із соціальної роботи, психологів та соціальних педагогів, які працюють у закладах соціальної сфери у територіальних громадах Вінницької області. Пріоритетним завданням навчання є розширення обізнаності щодо запобігання та протидії насильству над дітьми в Інтернет-просторі.

Навчання були спрямовані на підготовку спеціалістів до роботи з дітьми та батьками, на формування обізнаності дітей щодо безпечної поведінки, розуміння та засвоєння правил поведінки у кіберпросторі; на підготовку батьків до компетентного обговорення з дітьми теми попередження онлайн насильства.

Спікери допомогли вдосконалити та поглибити знання та навички з попередження Інтернет-насильства та розробити превентивні заходи для дітей щодо Інтернет-злочинів. Учасники дізналися про різноманітність соцмереж, месенджерів та онлайн-ігор; навчилися пояснювати дітям правила використання Інтернету: як безпечно спілкуватися, користуватися ґаджетами, споживати контент; як в мережі проявляється сексуальне насильство та кібербулінг.

001