У минулому році спеціалістами Вінницького обласного центру соціальних служб проведено 7 дводенних тренінгів та підготовлено 87 фасилітаторів курсу «Самодопомога+. Self-Help Plus (SH+)» з числа фахівців із соціальної роботи, психологів, соціальних педагогів територіальних громад Вінницької області.

В рамках загальнодержавної програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, в державі реалізується курс «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+), розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я як груповий курс управління стресом.

«Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+) – це груповий курс управління стресом, що складається із п'яти занять та підходить для всіх випадків роботи з населення, що постраждали від несприятливих умов, в тому числі від війни. Мета програми полягає у підтримці людей, які переживають складні життєві обставини, наслідки пережитих травматичних подій та хронічний стрес. Навички, отримані під час курсу, допоможуть дорослим людям пережити особисті труднощі, насильство, хвороби, відсутність економічних можливостей, стихійні лиха, військові дії тощо.

Завдяки мультимедійному курсу «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+) учасники навчаються управляти стресом та запобігати розвитку психічних розладів, напрацьовувати навички турботи про себе, виробляти навички позбавлятись нав’язливих думок, відстоювати власні цінності, проявляти турботу про інших у щоденній взаємодії, а також створювати власний простір. Саме тому формат курсу SH+ робить його добре придатним для використання поряд з іншими втручаннями в області психічного здоров’я.

Курс «Самодопомога + [Self-Help Plus (SH+)»] схожий на урок, проте він відрізняється від багатьох інших групових курсів тим, що для передачі більшої частини змісту використовується попередньо записане аудіо та ілюстрований матеріал.

01