На жаль, реальність така, що майже два роки в Україні триває війна. Мати професійну і сильну армію, яка захищає кордони Батьківщини, є дуже важливим і необхідним для громадян держави. Українські військові здійснюють свій священний і громадянський обов’язок захисту миру. Він передбачає багато важливих цінностей – любов до родини, сім’ї, Батьківщини, захист спокійного і безпечного життя на рідній землі. Більшість військових гідно служать, професійно виконуючи свою роботу. І допомагає їм у цьому підтримка рідних, сім’ї і близьких людей. Зважаючи на це, підтримка військових родиною, військова співдружність та підтримка громади і суспільства, має дуже велике значення.

У 2023 році працівниками Вінницького обласного центру соціальних служб на базі Вінницького регіонального центру підвищення кваліфікації проведено навчання для надавачів соціальних послуг на тему: «Надання соціально-психологічної підтримки ветеранам війни та членам їх сімей». Програма навчання розроблена та реалізована за кошти субвенції державного бюджету, яка передбачена для підвищення кваліфікації надавачів соціальних послуг.

Навчання проводились протягом 4 тижнів для 4 окремих груп та спрямовані на посилення професійної впевненості та компетентності працівників закладів, які надають соціальні послуги та психосоціальну підтримку ветеранам та членам сімей військовослужбовців. Учасниками заходу стали 260 фахівців із соціальної роботи та інших працівників системи соціального захисту.

Під час навчання учасники опрацювали питання системи психосоціальної підтримки населення, яке постраждало від війни, на рівні громади та нормативно-правові засади надання соціальних послуг постраждалим від війни. Важливими для всіх стали знання про наслідки травмуючих подій, їх вплив на військовослужбовців, членів їх сімей, у тому числі на дітей. Фахівці ознайомились із симптомами психічних розладів дорослої людини (дитини) внаслідок пережитих травмуючих подій під час війни та алгоритмом надання підтримки для всіх категорій отримувачів послуг у конкретних випадках.

Практичним досвідом поділилися запрошені експерти з ментального здоров’я ветеранів та членів сімей військовослужбовців – Сергій Міщук, лікар-нейрофізіолог, психотерапевт, провідний національний тренер Міністерства у справах ветеранів та Аліна Кобець, лікар-психіатр, психотерапевт, заступник директора з поліклінічної роботи Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О. І. Ющенка.

За результатами навчань учасники отримали сертифікати державного зразка.

 1