Програма для кривдників - комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей; викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Участь особи, яка вчиняє насильство, у корекційній програмі для кривдників дає їй можливість визнати відповідальність за власні вчинки, подолати систему уявлень, які допускають, виправдовують або сприяють вчиненню насильства. Тому впровадження програми для кривдників – суттєвий практичний крок для визнання та подолання цієї гострої суспільної проблеми.

14-15, 19-20 та 21-22 грудня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб у співпраці з Департаментом соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації проведені онлайн тренінги «Впровадження програми для кривдників» для психологів та інших фахівців, яких залучено до проведення корекційних програм для осіб, які вчиняють домашнє насильство.

У навчанні взяли участь 62 спеціалісти із 45-ти територіальних громад Вінницької області.

Під час тренінгу учасники мали змогу навчитися використовувати існуючі практики роботи з особами, які вчиняють домашнє насильство, удосконалити навички групової роботи, поділитися своїм досвідом із колегами. Крім того, учасники навчання спробували на практиці вправи і техніки, що використовуються на етапах індивідуальної та групової роботи з кривдниками.

1