Супровід під час інклюзивного навчання – унікальна соціальна послуга, яка є складовою освітнього процесу і надається дитині з особливими освітніми потребами асистентом дитини на базі і на території закладу освіти. Мета послуги - забезпечення кожній дитині умов для комфортного перебування в закладі освіти під час отримання нею освітніх послуг. Завдяки супроводу під час інклюзивного навчання дитина з особливими освітніми потребами може реалізувати своє право на сім’ю, догляд, розвиток та виховання у середовищі, наближеному до звичного, і уникнути інституціалізації (влаштування до інтернатного закладу).

Одним з учасників команди, яка забезпечує інклюзивну освіту, є асистент дитини – особистий помічник дитини, який здійснює її індивідуальну підтримку, особливо у випадках зі складними чи комплексними порушеннями розвитку.

Асистент дитини забезпечує надання послуги на професійній основі тому повинен володіти необхідним обсягом професійних знань, умінь та навичок. Отримати достатній «багаж» знань для роботи дає можливість проходження навчання за програмою, яка затверджена на державному рівні. Програма спрямована на підготовку асистентів дитини з питань взаємодії з адміністрацією та педагогічними працівниками, організації догляду та фізичного пересування дитини, її підтримки у спілкуванні, наданн блоком першої медичної допомоги, роботи з технічними засобами пересування тощо. Проходження сертифікованого навчання є обов’язковою умовою на шляху до посади асистента дитини.

Протягом серпня – вересня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб у співпраці з Відокремленим підрозділом громадської організації «Справа Кольпінга в Україні» – «Родина Кольпінга м. Вінниця» проведено 2 навчання для осіб, які отримали направлення від 27 територіальних громад області.

Програма навчань, за якою відбувалась підготовка, досить тривала (60 годин) та надзвичайно насичена, оскільки передбачає ознайомлення з теоретичним блоком знань щодо впровадження послуги (протягом 5-ти навчальних днів у режимі онлайн) та оволодіння практичними навичками (протягом 4-х днів роботи офлайн).

До проведення навчання залучалась кваліфікована команда спікерів, до складу якої увійшли: фахівці обласного центру соціальних служб, громадської організації «Родина Кольпінга» м. Вінниця, лікар-психіатр обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. Ющенка, викладач жестової мови обласного комплексного центру надання соціальних послуг, соціальний педагог центру соціально-психологічної реабілітації осіб з інвалідністю, тренер з першої допомоги Товариства Червоного Хреста України, викладачі Вінницької академії безперервної освіти, які спеціалізуються на роботі з дітьми, що мають проблеми із зором та хворими на цукровий діабет.

Крім того, учасники навчання оволоділи порядком надання соціальних послуг в цілому та послуги супроводу під час інклюзивного навчання відповідно до Державного стандарту.

Під час навчання учасники мали можливість зустрітись з першою заступницею Начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталею Заболотною, отримати відповіді на хвилюючі питання та відчути підтримку влади, спрямовану на якнайшвидше впровадження послуги.

Завдяки проведеним навчанням у 14-ти територіальних громадах Вінниччини впроваджено послугу супроводу під час інклюзивного навчання та започатковано діяльність 62 асистентів дитини.

01