Чи знали ви, що керувати емоціями не так вже й важко? Ось цікавий факт: якщо імітувати якусь емоцію, то врешті-решт, почнеш відчувати її насправді. Крім того, префронтальна кора головного мозку, яка відповідає за інтерпретацію власних емоцій, дозволяє нам змінювати своє ставлення до конкретних відчуттів. Таким чином можна переконати себе у тому, що ми відчуваємо.

26 червня 2023 року Роксана Пилявець, психолог Вінницького обласного центру соціальних служб, провела одноденне навчання в онлайн-режимі для 22 працівників центрів соціальних служб та центрів надання соціальних послуг. Учасники тренінгу опрацювали поняття «емоції», їх види та функції. Програмою заходу були передбачені практичні заняття, під час яких учасники мали можливість обговорити позитивні та негативні сторони кожної емоції, обмінятися власним практичним досвідом.

У другій частині тренінгу спеціалісти центрів визначили етапи проживання втрати та чинники, які впливають на процес її переживання. Під час обговорення практичних ситуацій – розробили алгоритми підтримки дитини під час переживання різних типів втрат. Психолог обласного центру акцентувала увагу на тому як підтримати дитину в процесі переживання втрати, як реагувати на запитання, певні емоційні та поведінкові прояви, як допомогти дітям різного віку відповідно до їх індивідуальних особливостей і потреб.

Психологи вважають, що душевне здоров’я людини залежить не стільки від подій, які відбуваються у нашому житті, скільки від реакції на них. Саме тому кожному з нас необхідно навчитись керувати власним емоційним станом. Лише позитивний підхід до вирішення життєвих проблем, уміння виявити свої відчуття, дбайливе відношення до всіх, хто нас оточує – рецепт гарного самопочуття.

22