Пошук нових та ефективних форм професійної підтримки фахівців показав необхідність використання досвіду, який напрацьовано у Вінницькій області під час дії воєнного стану в Україні.

Підвищення якості надання соціальних послуг та компетентності спеціалістів, що їх надають, – ключове завдання Вінницького обласного центру соціальних служб під час методичного супроводу психологів та фахівців із соціальної роботи, які здійснюють соціальну роботу з членами сімей військовослужбовців.

Обласним центром соціальних служб розпочато проведення регулярних зустрічей, які мають стати майданчиком для обміну досвідом роботи. Участь у заходах буде корисною для фахівців, які мають напрацювання та готові поділитись власним досвідом роботи, та для фахівців, які потребують ознайомлення з досвідом колег.

15 червня 2023 року проведено першу зустріч, під час якої представлено досвід психологів щодо організації та проведення роботи з членами сімей військовослужбовців.

Про роботу неформального об’єднання психологів, яке створено у Джулинській територіальній громаді, розповів психолог центру надання соціальних послуг Віктор Корженівський. Крім того, колега висвітлив власний досвід роботи з військовослужбовцями у волонтерській організації та у медичному закладі. Віктор Костянтинович розповів про заходи, які можуть бути успішно використані спеціалістами, та ознайомив учасників зі своїми напрацюваннями, якими готовий ділитись на наступних зустрічах.

Психолог центру надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради Наталя Коваль зосередила увагу на організації системи роботи у громаді з членами сімей військовослужбовців та представила покроково алгоритм відвідування сімей, вивчення та задоволення їх потреб. Наталя Володимирівна окремо зупинилась на організації та проведенні роботи психологом, проаналізувала труднощі, з якими можуть зустрічатись спеціалісти, надала слушні поради.

До обговорення теми активно долучились психологи, фахівці із соціальної роботи та спеціалісти з інших закладів, які надають психологічну підтримку та соціальні послуги у територіальних громадах.

Після завершення обговорення теми учасники висловили позитивні враження та потребу у проведенні регулярних зустрічей з метою обміну досвідом.

Проведення наступної зустрічі щодо організації і проведення груп самодопомоги у територіальних громадах заплановано на 29 червня 2023 року.

1