12 червня на базі Вінницького обласного центру соціальних служб розпочався чотириденний онлайн тренінг для прийомних батьків та батьків-вихователів. Це - четверте у поточному році навчання з підвищення виховного потенціалу батьків, яке відбувається в умовах військового стану.

У заході беруть участь батьки 8 прийомних сімей та 3 дитячих будинків сімейного типу з 4 територіальних громад області.

До програми навчання «Терапевтичне батьківство» включено теми психосоціального розвитку дітей та підлітків, їх відновлення після психологічної травми. Також на заняттях відбувається обмін досвідом між прийомними батьками та батьками-вихователями. По завершенню тренінгу в колі фахівців із соціальної роботи, які надають послугу соціального супроводу цим сім’ям, планується акцентувати увагу на особливостях впливу травми на психоемоційний стан дитини, допомозі батькам у формуванні відчуття безпечного середовища у дитини та створенні доброзичливих стосунків у родині.

Практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук в перший день навчання створила сприятливу атмосферу в колі прийомних батьків та батьків-вихователів, під час презентації кожної сім’ї ставила низку запитань з метою надання підтримки та допомоги. Учасники заходу відверто ділились досвідом виховання дітей, їх планами на майбутнє, досягненнями у різних видах діяльності. Активно обговорювались особливості спілкування з біологічними родичами та шляхи розв’язання проблем, з якими стикаються прийомні діти та діти-вихованці через їх негативний життєвий досвід.

1