8 червня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб в рамках проведення навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України, розглянуто питання соціально-психологічної підтримки сімей військовослужбовців, які перебувають у полоні.

Спікерами заходу стали Юлія Дзись - заступник керівника Консультаційного центру Центрального регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Андрій Ладуба - юрист Консультаційного центру Центрального регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Олександра Гайдук – магістр психології, сертифікована сімейна та бізнес медіаторка, членкиня Національної Асоціації Медіаторів України, Ліги Медіаторів України.

Розповідаючи про свою діяльність, представники Консультаційного центру Центрального регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими повідомили, що центр працює для мешканців 5-ти областей, головна місія - повернення українських цивільних та військових з полону. У регіональному Консультаційному Центрі працюють юристи, психологи та консультанти. Також до роботи залучаються представники військових та силових структур: Служби безпеки України, прокуратури, поліції, центрів комплектування та Сил оборони. Тут можна отримати інформацію щодо юридичних та процедурних питань, пов’язаних з перебуванням воїна у полоні; отримати консультації щодо державних соціальних зобов’язань, гарантованих у випадку потрапляння в полон; перевірити відомості про облік полоненого у базі даних Національного інформаційного бюро; отримати психологічну підтримку.

Олександра Гайдук зосередила увагу учасників на психологічній складовій у роботі з родинами військовослужбовців, які потрапили в полон. Психологиня визначила базові речі, яких потрібно дотримуватись у спілкуванні з такими родинами, та складові психосоціальної допомоги. Спікерка відмітила, що важливо знати та вміти спілкуватися з членами родини, які знаходяться в стані болісної невизначеності. Зберігаючи спокій і проявляючи розуміння, потрібно допомагати їм пережити травмуючу подію, відчути себе в безпеці, відчути, що їх розуміють, поважають і піклуються про них належним чином.

Спілкування спікерів з аудиторією відбувалось у формі діалогу. Учасники зустрічі активно ставили запитання, ділились власним досвідом взаємодії з родинами захисників та захисниць.

1