Як допомогти дитині впоратися зі стресом та тривогою?

 

Дорослі — важливе джерело захисту та емоційної підтримки дітей.

Як ми можемо допомогти дітям упоратися зі стресом і тривогою, особливо в умовах війни?

  • Бути поруч, обійняти, почитати разом, розуміти, коли дитині потрібна ваша присутність, а коли вона хоче побути наодинці.
  • Бути прикладом і вміти самому давати собі раду. Ділитися з дітьми тим, що нам допомагає долати стрес та тривогу. Пояснювати. Діти наслідують наші поведінкові реакції, тому те як ми реагуємо на стрес і вміємо його долати — важливо.
  • Спілкуватися, допомагати дітям розуміти, що відбувається. Говорити з повагою до їхнього внутрішнього бажання і потреби розуміти. Слухати те, що вони говорять, і те, про що вони мовчать. Бути чесними з ними, не давати порожніх обіцянок.
  • Задіювати дитину де це можливо. Корисна діяльність зосереджує увагу, допомагає інтегрувати енергію стресу. Виконайте разом якусь домашню роботу, попросіть дитину допомогти вам купити продукти або приготувати обід тощо.
  • Сприяти відновленню сил дитини. Війна — тривале випробування, яке забирає багато енергії, тому дітям важливо мати в режимі дня ті активності, які поповнюють їхні сили.

Не забувайте: щоб допомогти дітям, ми маємо турбуватися про себе. Якщо у вас немає змоги впоратись із внутрішнім станом, ви не можете нормально функціонувати або щось вас лякає у своїх відчуттях чи поведінці — не потрібно терпіти. Звертайтеся до психолога по допомогу.

Джерело: Юлія Панченко, психологиня.

1