Фахівці стверджують, що через війну значна кількість мешканців України потребують психологічної допомоги. І все ж серед нас є люди, яким така підтримка потрібна найбільше. Зокрема, це ті, чиї рідні вважаються зниклими безвісти. Стан невизначеності, переживання, розпач, біль – ці емоції виснажують людину, негативно впливають на її психіку. Якщо вчасно не надати підтримку та допомогу – наслідки можуть бути найгірші.

18 травня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб продовжено цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України.

Спікерами заходу стали Олександра Гайдук – магістр психології, сертифікована сімейна та бізнес медіаторка, членкиня Національної Асоціації Медіаторів України, Ліги Медіаторів України та Сергій Міщук – національний тренер, супервізор Міністерства у справах ветеранів, координатор проекту "Психологічна підтримка під час війни", який реалізується за підтримки першої леді Олени Зеленської.

Оголошуючи тему зустрічі, С. Міщук наголосив на тому, що ця тема чи не найважча в психологічному вимірі. Члени родини військовослужбовця, який вважається зниклим безвісти, перебувають у стані невизначеності, відчаю, вони не знають, до чого готуватися – чи живий, чи загинув, чи в полоні…

О.Гайдук зосередила увагу учасників на тому, що за емоційним забарвленням зникнення людини є для її близьких травмуючою подією. Але кожен може проживати невизначену втрату по різному. Вказала, які існують симптоми переживання втрати та особливості спілкування з родичами зниклого безвісти.

Спілкування Олександри Гайдук з аудиторією відбувалось у вигляді діалогу. Учасники зустрічі проговорили свої очікування, поділились власним досвідом взаємодії з такими родинами.

Спікери відмітили важливість для спеціалістів дбати про власне ментальне здоров’я, надали поради з пошуку і актуалізації особистісного ресурсу в стресових ситуаціях та поділились вправами та дихальними техніками для покращення емоційного стану.

На завершення зустрічі Сергій Міщук узагальнив, що у роботі з родичами зниклих безвісти основне завдання спеціаліста – вислухати, дати зрозуміти, що фахівець перебуває в зоні доступу, готовий підтримати, надати комплексну професійну допомогу та у разі потреби перенаправити до фахівців інших галузей.

4