Сьогодні, 15 травня, в Україні і світі святкують Міжнародний день сім’ї.

Сім’я – це маленький всесвіт, традиції, любов, виховання, підтримка, найрідніші люди. Але є діти, які через ряд причин не мають змоги виховуватися у рідній біологічній сім’ї. Це – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.

Можливістю для них опинитися в сімейному затишку, любові та піклуванні є влаштування в прийомну сім’ю.

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, повнолітні громадяни України, які добровільно взяли на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні діти виховуються в такій сім’ї до 18 років, а у випадках навчання в закладі або наявності інвалідності – до досягнення 23 років.

Особи, які створили прийомну сім’ю, отримують статус прийомних батьків, а діти – прийомних дітей.

Прийомні батьки отримують підтримку від держави у вигляді:
* грошового забезпечення – це своєрідна зарплатня, яка призначається і
виплачується щомісяця одному з прийомних батьків, встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму (зараз – це 2684 грн) для працездатної особи на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну прийомну дитину;
* державної соціальної допомоги, яка призначається і виплачується щомісяця в грошовій формі прийомним батькам на кожну прийомну дитину у розмірі, що становить 2,5 прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку (до 6 р. – 5680 грн, 6-18 р. - 7082,5 грн), на дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку (до 6 р. – 7952 грн, 6-18 р. – 9915,5 грн);
* послуги соціального супроводу сім’ї протягом всього терміну перебування дитини.

На сьогодні у Вінницькій області функціонує 120 прийомних сімей, в яких виховується 247 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якщо ви хочете приєднатися до числа прийомних батьків Вінниччини, подарувати любов та турботу дитині, яка залишилася без батьківського піклування, дізнатися про документи, які слід подати для створення сім’ї, та інші необхідні кроки звертайтеся до Вінницького обласного центру соціальних служб за телефоном 096-182-31-14. За місцем проживання потрібно звертатись до служби у справах дітей або до надавачів соціальних послуг, створених у громаді (центру соціальних служб чи центру надання соціальних послуг).

2