Для самостійного вирішення проблем та отримання підтримки іноді достатньо утворити групу однодумців без залучення висококваліфікованих спеціалістів.

Сьогодні поняття «самодопомога» поширене у соціальній роботі та практиці служб соціальної підтримки, в лікуванні залежностей, у неурядових організаціях як спосіб суспільної взаємодії для вирішення визначених завдань та впровадження суспільно важливих змін.

Протягом першого тижня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено 2 додаткових практичних навчання для психологів за програмою "Робота з групами самодопомоги. Практика".

У ході навчання учасники отримали досвід проведення груп самодопомоги з використання арт-терапевтичних практик та методичні рекомендації щодо роботи таких груп, поглибили знання про особливості їх організації. Ведучими навчання окреслено ролі голови, фасилітатора, секретаря у групі самодопомоги та акцентовано увагу учасників на розширенні можливостей підтримки сімей Захисників та Захисниць України під час запровадження запропонованої роботи у громаді.

Підсумовуючи результати навчання, учасники відзначили покращення власного емоційного стану у ході заняття та окреслили перспективи проведення такої роботи у громадах.

Проведення груп самодопомоги дасть можливість здійснювати соціально-психологічну підтримку сімей, досягаючи значних результатів.

1

2