28 грудня 2022 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено підсумкову зустріч щодо навчань, проведених у 2022 році для психологів та фахівців із соціальної роботи, які беруть участь у визначенні індивідуальних потреб членів сімей Захисників та Захисниць України Вінницької області та надають їм необхідні соціальні послуги і психологічну підтримку.
Участь у заході взяли керівники закладів/відділень, що надають соціальні послуги сім’ям Захисників та Захисниць України, психологи різних галузей та фахівці, які надають (надаватимуть) психологічну підтримку та соціальні послуги сім’ям Захисників та Захисниць України відповідно до їх потреб.
Під час зустрічі заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник наголосила, що навчання для спеціалістів, визначених територіальними громадами, проведені Вінницьким обласним центром соціальних служб на виконання наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 21.06.2022 року № 779 та подякувала учасникам зустрічі, які зацікавились запропонованою тематикою і брали активну участь у навчаннях з метою використання набутих знань у роботі з членами сімей Захисників та Захисниць України.
Директор Навчально-методичного центру психологічної служби систем освіти Вінницької області Юлія Сидорець відзначила рівень організації навчальних заходів, їх зміст та наповнення, що дало спеціалістам можливість збагатити власний досвід та використовувати запропоновані форми, прийоми та інструменти у практичній роботі. Також вона подякувала спеціалістам, які працюють у громадах та надають необхідні соціальні послуги, підтримку і допомогу тим, хто їх потребує, використовуючи свої знання та уміння.
Крім того, в ході зустрічі проаналізовано інформацію, надану учасниками навчань на запит обласного центру соціальних служб щодо проведення ними індивідуальної та групової роботи; визначення незадоволених потреб членів сімей Захисників та Захисниць України, необхідних заходів для підтримки сімей вказаної категорії в громадах та пропозицій Вінницькому обласному центру соціальних служб щодо організації навчально-методичної роботи у 2023 році.
Відповідно до обговореного плану, у 2023 році передбачено проведення двічі на місяць зустрічей для спеціалістів, які надають підтримку членам сімей Захисників та Захисниць України, під час яких будуть проводитись вебінари, тренінги, семінари за визначеною слухачами тематикою, супервізії, практичні заняття, майстер-класи та обмін досвідом.
Довідково
З 13 жовтня по 22 грудня 2022 року в рамках циклу щотижневих навчальних заходів проведено:
 спільні вебінари для надавачів соціальних послуг та психологів, які братимуть/беруть участь у визначенні індивідуальних потреб членів сімей Захисників та Захисниць України і надання їм соціально-психологічної підтримки( більше 200 учасників у кожному підключенні, всього 367 осіб):
1. «Створення системи соціальної та психологічної підтримки сімей Захисників та Захисниць України на рівні територіальної громади. Соціальний аспект» 13 жовтня;
2. «Створення системи соціальної та психологічної підтримки сімей Захисників та Захисниць України на рівні територіальної громади. Психологічний аспект»- 20 жовтня;
3. «Перша психологічна допомога дітям та їх батькам в умовах війни»- 27 жовтня;
 Вебінари для психологів, які працюють в територіальних громадах в центрах надання соціальних послуг та соціальних служб, центрах професійного розвитку педагогічних працівників, інклюзивно- ресурсних центрах, закладах середньої, дошкільної та професійно - технічної освіти, закладах охорони здоров’я, як приватні підприємці (більше 150 учасників у кожному підключенні, всього 226 осіб):
1. «Психологічні стани та робота зі стресом»- 1 листопада;
2. «Арт-терапія в роботі психолога»- 8 листопада;
3. «Групи самодопомоги. Теорія і практика» - 1 грудня;
 Заняття в тренінгових групах:
1. 2- денний тренінг «Робота з втратою. Переживання горя» (3 групи);
2. 1-денний тренінг «Групи самодопомоги. Практика» (4 групи).

1