В грудні 2022 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено шостий навчальний блок «Робота з групами самодопомоги. Теорія і практика» у програмі підготовки психологів області для надання підтримки членам сімей Захисників та Захисниць України.

Відкриваючи навчання, заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник акцентувала увагу учасників на завершальний етап роботи у навчанні психологів відповідно до раніше узгодженого плану.

Під час теоретичної частини навчання практичний психолог Вінницького обласного центру соціальних служб Оксана Нікуліна ознайомила присутніх з методологією організації груп самодопомоги, розповіла про принципи роботи груп та їх парадигму, розглянула переваги роботи груп самодопомоги, історію виникнення та її сучасний розвиток. Увагу учасників навчання було зосереджено на можливості різного спрямування діяльності груп самодопомоги для всіх категорій осіб: від практичної діяльності із виготовлення продуктів та виробів до групових заходів під керівництвом психолога.

З метою отримання практичного досвіду учасники, які виявили бажання взяти участь у роботі груп самодопомоги, об’єднались у малі групи для проведення практичних занять.

Працівниками Вінницького обласного центру соціальних служб проведено 4 практичні заняття щодо організації роботи груп самодопомоги у територіальних громадах.

Під час роботи у малих групах розглянуто структуру та методичну складову проведення груп самодопомоги на вибрану тему, зокрема з використанням арт-терапевтичної практики.

1

2