Домашнє насильство – один із видів насильства та найпоширеніша форма порушення прав людини. З січня 2017 року в Україні почав діяти Закон України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який у своїх нормах чітко визначає перелік суб`єктів, які наділені відповідними повноваженнями для захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства.

29 листопада за участі працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та мультидисциплінарної мобільної команди, яка діє в рамках проєкту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди», що реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у Крижопільській територіальній громаді відбулось засідання круглого столу на тему: «Порядок механізму міжвідомчої взаємодії усіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».

У засіданні взяли участь заступник Крижопільського селищного голови, заступник головного лікаря КУ «ПМСД Крижопільської селищної ради, працівники комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради», Управління соціального захисту населення та охорони здоров’я Крижопільської селищної ради», служби у справах дітей Крижопільської селищної ради, відділення поліції №1 Тульчинського РВП, Тульчинського РС №1 філії ДУ «Центр пробації», Крижопільської районної філії Вінницького обласного Центру зайнятості.

Під час зустрічі було зосереджено увагу на питаннях протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству, висвітлення статистики звернень до правоохоронних органів стосовно випадків насильства, а також обговорено питання захисту прав дітей від домашнього насильства.

В процесі засідання, з використанням конкретних випадків, проведено практичне заняття з метою організації суб’єктами взаємодії спільної роботи, створення алгоритму дій та плану надання допомоги жінкам та дітям в кризових ситуаціях. Також учасники круглого столу були єдині у думці, що найважливішу роль у попередженні домашнього насильства відіграє інформаційно-просвітницька та консультаційна робота.

Крім того, відбулось вуличне інформування мешканців Крижопільської селищної територіальної громади про запобігання насильству та жорстокого поводження з дітьми.

Мета акції - привернення уваги до проблем насильства щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, рівних прав чоловіків та жінок, формування обізнаності щодо насильства та шляхів її вирішення; сприяння мирному та розумному врегулюванню конфліктів.

В акції взяли участь представники установ та організацій, діяльність яких пов’язана з протидією насильству: фахівці центру надання соціальних послуг та працівники Управління соціального захисту населення та охорони здоров’я Крижопільської селищної ради.

Для ознайомлення жителів громади з алгоритмом дій у ситуаціях домашнього насильства або його загрози, фахівці розповідали куди необхідно звертатися за допомогою і як реагувати на подібні випадки; роздавали перехожим плакати та буклети з інформацією, адресами та телефонами установ, до яких можна звернутися за допомогою.

За допомогою до працівників Обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.: 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи); 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

13