Сучасні виклики, пов’язані з воєнними діями на території України, зокрема у наданні соціальної підтримки сім’ям Захисників та Захисниць України, вимагають кваліфікованої та ефективної роботи фахівців, особливо психологів.

З метою підготовки психологів, що працюють у закладах різних галузей (освіти, охорони здоров’я, соціального захисту) територіальних громад Вінницької області, для ефективного надання підтримки та допомоги сім’ям Захисників та Захисниць України 15 – 16 та 22 – 23 листопада 2022 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено у онлайн режимі два дводенних тренінги щодо психологічної допомоги людині під час горювання та втрати.

Тренінги проводили:
- Богдан Руденко – тренер національної мережі з протидії гендерно зумовленого/домашнього насильства, керівник ГО «Елеос-Херсон», виконавчий директор Херсонської регіональної ліги соціальних працівників України, бізнес-консультант, психолог,
- Олена Лукаш – тренерка національної мережі з протидії гендерно зумовленого/домашнього насильства, засновниця ГО центр психологічного розвитку «Разом», психотерапевтка.

Під час тренінгів учасники розглянули поняття горювання та його критичні періоди, внутрішні та зовнішні процеси під час переживання людиною втрати та чинники, які впливають на особливості її переживання. Психологи ознайомились з інтегративно-ресурсним підходом у роботі з горем та моделлю подвійних процесів у вправлянні з втратою, отримали інформацію про етапи горювання, цілі та завдання психологічної підтримки людини на різних етапах.

Під керівництвом тренерів психологи опрацювали ефективну арт-терапевтичну діагностичну методику та інший важливий психодіагностичний інструментарій, практично розібрали техніки психологічної підтримки людини на різних етапах переживання втрати.

На запит учасників, які працюють з дітьми у школах, ліцеях, інклюзивно-ресурсних центрах та інших закладах освіти, тренери особливу увагу приділили висвітленню питання роботи з дітьми та підлітками, які втратили рідних під час війни.

Проведені тренінги дають можливість психологам, які брали участь у заходах, краще розуміти особливості емоційного стану людини на кожному з етапів переживання втрати та надавати відповідну психологічну підтримку та допомогу, використовуючи різні форми та інструменти роботи з отримувачами соціальних послуг.

Участь у навчанні взяли 56 психологів з 25 територіальних громад.

5