Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» для привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

В рамках акції 25 листопада обласною мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, представниками мультидисциплінарної мобільної команди, яка діє в рамках проекту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди», що реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ), спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, за участі представників органів Національної поліції України проведено інформаційно-просвітницьку захід серед внутрішньо переміщених сімей з дітьми, які прибули з Луганської області.

Захід відбувся на базі гуманітарного штабу Рубіжанської міської військової адміністрації.

Під час заходу мобільною бригадою проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу, зосереджено увагу присутніх на видах насильства та на способах його ідентифікації та протидії йому. Фахівці розповсюдили брошури, буклети та візитівки із важливими телефонними номерами установ та організацій, які надають допомогу в протидії та запобіганні домашньому насильству.

Крім того, психологи в ігровій формі провели з дітьми бесіди про основні правила особистої безпеки при зустрічі з незнайомими людьми на вулиці, вдома, під час телефонної розмови та ознайомили зі способами уникнення небезпеки. За допомогою інтерактивних вправ дітям розповіли про ризики, які виникають після розголошення персональної інформації та наслідки публікації фотографій і персональної інформації у соціальних мережах. Обговорені теми стали приводом для аналізу власних дій та вчинків, сприяли вихованню людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини та переосмислення цінностей.

Також діти разом із психологами організували колективну композицію. За допомогою своїх маленьких долоньок, яскравих фарб та кольорового паперу створили справжній шедевр. «На обведених долоньках» діти писали свої імена та зображували малюнки, які символізують доброту, тепло, єднання, надію про безхмарне щасливе дитинство без зла, горя та насильства; мрію про спокій і злагоду в родинах та країні, про мир та взаєморозуміння, добро та любов. Після цього кожен учасник приклеїв свою долоньку на великий спільний аркуш паперу, і утворилась композиція «Дружні долоньки єдності».

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.: 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи); 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, у п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

https://www.vin.gov.ua/news/ostanni-novyny/51166-na-vinnychchyni-tryvaiut-zakhody-v-ramkakh-vseukrainskoi-aktsii-16-dniv-proty-nasylstva

1