21 листопада на базі Вінницького обласного центру соціальних служб організовано п’ятиденне онлайн навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів. Це завершальне у поточному році навчання з підвищення виховного потенціалу батьків, яке відбувається не зважаючи на перебої з електропостачанням в умовах війни.

У навчанні беруть участь 4 прийомних батьків та 12 батьків-вихователів з 6 територіальних громад області спільно з фахівцями, що здійснюють соціальний супровід сімей.

До програми підвищення кваліфікації включено теми психосоціального розвитку дітей та підлітків, небезпеки, які чатують на тінейджерів у сучасному Інтернет-просторі та низка юридичних питань. Також на заняттях відбувається обмін досвідом між прийомними батьками та батьками-вихователями.

Практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук в перший день навчання створила сприятливу атмосферу в колі прийомних батьків та батьків-вихователів, під час презентації кожної сім’ї ставила низку запитань з метою надання підтримки та допомоги. Учасники заходу відверто ділились досвідом виховання дітей, їх досягненнями у різних видах діяльності, досвідом спілкування з біологічними родичами та розв’язання складнощів, які прийомні діти / діти-вихованці здебільшого набули у середовищі, в якому вони перебували до влаштування в прийомні сім’ї / дитячі будинки сімейного типу.

Надалі до уваги слухачів було представлено інформацію щодо психологічної безпеки дитини та доступності батьків, яка складалася з трьох модулів:
- безпечне середовище – передумова успішного психічного та фізичного розвитку дитини;
- внутрішня безпека. Роль батьків в формуванні безпечного середовища дитини;
- зовнішня безпека. Соціум і його вплив на відчуття безпеки у дитини.

Крім того, увагу прийомних батьків та батьків-вихователів зосереджено на нормативно-правових аспектах функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Начальником відділу інформаційно-аналітичної роботи Вінницького обласного центру соціальних служб Юлією Горенюк спільно з учасниками заходу розглянуто питання захисту майнових прав даної категорії прийомних дітей та дітей-вихованців, особливостей освітнього процесу в умовах війни, набуття повної цивільної дієздатності, постановки дітей на квартирний облік, розподілу субвенції з держбюджету для придбання житла дітьми-сиротами, дітьми, позбавленим батьківського піклування, особами з їх числа тощо.

Окремий блок навчання присвячено безпеці у сучасному Інтернет-просторі. Практичним психологом Вінницького обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком роз’яснено, як встановлювати батьківський контроль для користування соціальними мережами. Надано рекомендації щодо дій батьків у разі потрапляння дитини у тенета інтернету, зокрема, стосовно звернень до Департаменту кіберполіції Національно поліції України.

Спілкування з компетентними фахівцями допомогло батькам самостійно знайти варіанти оптимальних рішень тих питань, що виникають в процесі виховання дітей, відчути відносну безпеку в умовах військового стану та надалі прагнути до самоосвіти та самовдосконалення.

 1