Переживання втрат, болю, руйнації та насилля підвищують уразливість до проблем психічного здоров’я та психосоціальних проблем. Але, часто психологічні реакції на складні ситуації є спільними та нетривалими. Знаходячись у середовищі, де є підтримка, люди зможуть подолати тяжкі переживання і навіть розвинути здатність до адаптації.

23 листопада 2022 року фахівцями Вінницького обласного центру соціальних служб продовжено серію навчальних заходів на тему: «Перша психологічна допомога дітям та їх батькам в умовах війни». Учасниками вебінарів стали спеціалісти із надання соціальних послуг з 10 територіальних громад Вінницької області. Доповідачами були психологи Тетяна Більо та Роксана Пилявець.

Мета заходу – ознайомлення надавачів соціальних послуг з особливостями роботи надання вчасної психологічної підтримки та допомоги мешканцям Вінницької області, які цього потребують.

Учасники заходу ознайомились з принципами надання першої психологічної допомоги, психосоціальної підтримки, обговорили вікові реакції дітей на стрес та травму. Також дослідили ознаки і симптоми стресу, а саме почуття солідарності, відкриту атмосферу з чесним спілкуванням, розподіл робочого навантаження та застосування навичок міжособистісного спілкування.

Тренери зачитали психотерапевтичну казку для роботи з дітками «Герої теж плачуть», авторкою якої є польська письменниця Аліція Сафаржинська-Платос (Alicja Safarzyńska-Płatos), яка пояснює що прояв почуттів є героїчним вчинком.

Робота з територіальними громадами та посилення здатності людей підтримувати один одного є основою для ефективного проведення профілактичних заходів для подолання стресових факторів.

Важливо усвідомити, що навіть у складних ситуаціях люди мають засоби або ресурси для підтримки психічного здоров’я та психосоціального благополуччя, як власного так і ресурсу громад.

1