У Вінницькій області функціонує 65 дитячих будинків сімейного типу та 114 прийомних сімей, в яких виховується 622 дитини-сироти / дитини, позбавленої батьківського піклування. Батьки-вихователі та прийомні батьки один раз на два роки проходять навчання з метою підвищення рівня батьківського потенціалу.

24 жовтня на базі Вінницького обласного центру соціальних служб організовано п’ятиденне онлайн навчання для батьків-вихователів.

У навчанні беруть участь 13 батьків-вихователів з 5 територіальних громад області спільно з фахівцями, що здійснюють соціальний супровід сімей.

«Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії, творчості», – зауважував Василь Сухомлинський. Батьки-вихователі намагаються створити саме такі умови у процесі виховання родинної групи дітей.

До програми підвищення кваліфікації включено теми психології дитячого та підліткового віку, безпеки в умовах війни, особливостей поводження в сучасному Інтернет-просторі та юридичні питання. Крім того, на заняттях відбувається обмін досвідом між батьками-вихователями.

Практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук в перший день навчання створила позитивний мікроклімат у віртуальному колі батьків-вихователів, під час презентації кожної сім’ї ставила низку запитань з метою надання підтримки та допомоги. Учасники заходу ділились досвідом щодо догляду та виховання дітей, їх досягненнями у навчальній та спортивній діяльності, досвідом спілкування з біологічними родичами та розв’язання складних питань, які виникають у ході виховання.

Також увагу батьків-вихователів акцентовано на нормативно-правових аспектах функціонування дитячих будинків сімейного типу. Начальником відділу інформаційно-аналітичної роботи Вінницького обласного центру соціальних служб Юлією Горенюк спільно з учасниками розглянуто питання відстрочки від призову на строкову військову службу призовників, які є особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; захисту майнових прав даної категорії дітей, особливостей освітнього процесу в умовах війни, набуття повної цивільної дієздатності, постановки дітей на квартирний облік тощо.

Окремий блок навчання присвячено безпеці у сучасному Інтернет-просторі. Практичним психологом Вінницького обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком зазначено низку небезпек, які чатують на дітей у ході користування соціальними мережами. Надано рекомендації щодо дій батьків у разі потрапляння дитини у небезпечну ситуацію, зокрема, стосовно звернень до органів кіберполіції.
Важливим фокусом роботи з навчання та підтримки батьків-вихователів є впровадження тренінгової програми «Забезпечення надійного базису: основа успішного піклування». Постійними партнерами у цій діяльності є Львівська громадська організація «Care in Action – Турбота в Дії» – тренери Ірина Шемечко і Оксана Кусяк.

В основі моделі «Надійний базис» лежать теорії прив’язаності та життєстійкості. Мета піклування у рамках моделі – поступово забезпечити почуття безпеки та сформувати у дітей життєствердну позицію. Такий підхід до виховання допомагає дітям потурбуватись в першу чергу про себе, успішно розвиватись у сімейному колі, у групах однолітків, а також в громаді.

Під час тренінгового навчання батьки формують власний алгоритм дій вирішення своїх важливих питань з використанням напрацювань і досвіду колег, розширюють свій світогляд, отримують професійну підтримку і натхнення для подальшої роботи.