Частина 3

У попередніх дописах ми розповіли, яка різниця між психологом та психотерапевтом, сьогодні ж з'ясуємо з яким колом питань працює психіатр.

Психіатр – це лікар, що спеціалізується на психіатрії – галузі медицини, що вивчає психічні розлади, а саме: причини їх виникнення, прояви, перебіг, способи запобігання та лікування.

Психічний розлад відрізняється від психічної хвороби та може статися з кожним за різних обставин.

Причини для виникнення психічного розладу відрізняються та можуть мати наступне походження:
Ендогенне – у такому разі мова йде про внутрішні особливості функціонування організму (наприклад, зміни у гормональному фоні, фізіологічне зниження рівня певних видів нейромедіаторів та ін.).
Екзогенне – зміни у функціонуванні головного мозку за рахунок зовнішнього ураження (наприклад, черепно-мозкової травми, пошкодження певних ділянок мозку у результаті хірургічного втручання).
Психогенне – пояснюється особливостями реакції психіки на зовнішні стресові або травмуючі обставини (наприклад, втрата близької людини, розлучення, переживання інших кризових подій).Більшість психічних розладів вдало лікується медичними препаратами.

Відтак, лікар-психіатр – це спеціаліст, що має вищу медичну освіту та спеціалізується на лікуванні психічних розладів. Він може поєднувати в собі професію психолога чи психотерапевта, або ж може вести виключно психіатричний прийом.

На відміну від інших спеціалістів з ментального здоров’я, психіатр має право виписувати лікарські засоби – препарати для полегшення та подолання симптомів психічних розладів.
Часто фахівці у галузі психічного здоров’я співпрацюють: психіатр може направити пацієнта до свого колеги – психотерапевта чи психолога, і, навпаки, терапевт за наявності показань може попросити свого клієнта проконсультуватися з лікарем-психіатром.

Коли варто звернутися по допомогу до психіатра:
• Ви помічаєте у себе симптоми, характерні для психічних захворювань: наприклад, галюцинації, нав’язливі думки, неконтрольована тривога, періоди значного спаду активності, періоди надмірної активності з неможливістю згадати, що ви робили в той або інший момент часу, самоушкоджуюча поведінка та інші.
• Ви маєте суїцидальні думки та складаєте план, як покінчити життя самогубством або нанести собі важкі ураження.
• У вас значні або тривалі порушення сну: вам важко засинати, прокидатися, вас турбує безсоння або, навпаки, ви спите занадто довго.
• Ви маєте порушення апетиту: його немає або, навпаки, ви схильні до переїдання.
• Вам важко зосереджуватися та виконувати повсякденні побутові та робочі завдання.
• Ви маєте виражену апатію або, навпаки, агресію, та це неможливо пояснити або виправдати зовнішніми обставинами.
• Вас не цікавлять ваші звичні захоплення, ви уникаєте соціуму, боїтеся брати на себе обов’язки, ви втратили інтерес до всього, що раніше приносило вам задоволення, та цей стан триває більше 2-х тижнів.
• Вас направив ваш психолог або психотерапевт.

Вчасне звернення по допомогу прискорює пошук способів для розв’язання проблеми. Ми радимо звертатися за психологічною підтримкою як тільки ви відчуваєте в цьому потребу. Це сприятиме швидшій стабілізації стану та поступовому руху до виходу з кризової ситуації.

Психолог Ольга Лозовська

963258