Про те, як убезпечити дітей від таких ризиків, йшлося під час робочої зустрічі з питань впровадження у Вінницькій області проекту «Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в інтернеті», яка відбулась 22 вересня 2022 року в приміщенні Вінницького обласного центру соціальних служб.
У офлайн режимі у зустрічі взяли участь:
- представники МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» Наталія Лук’янова – координаторка проекту, та Ніна Гладих - асистентка проекту;
- керівники підрозділів ювенальної превенції: Інна Михайловська -начальник відділу управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та Альона Муліванова - начальник сектору Вінницького районного управління ГУНПУ у Вінницькій області,
- керівники Вінницького обласного центру соціальних служб: Олена Стоялова - директор та Ольга Слободяник – заступник директора.
Крім того, у онлайн форматі до зустрічі приєдналась директор МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я (LHSI)» Ілона Єлєнєва, яка ознайомила присутніх з напрямками діяльності організації та досвідом роботи в попередніх проектах.
Наталія Лук’янова детально розповіла про проект, який планується впроваджувати протягом 2022-2024рр у Вінницькій, Львівській областях та м. Києві за фінансової підтримки Європейського Союзу. Виконавцями проекту є Всеукраїнська благодійна організація «Український фонд «Благополуччя дітей», Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я».
Загальною метою проекту є впровадження сучасних стандартів та ефективних інструментів у правоохоронній системі в Україні для убезпечення дітей у цифровому світі.
Досягти вказаної мети планується шляхом:
- впровадження досвіду Нідерландів щодо використання інтерактивних програм, що навчають безпечному користуванню інтернет ресурсами;
- підвищення спроможності співробітників правоохоронних органів будувати та впроваджувати ефективну сучасну систему протидії насильства щодо дітей в інтернеті.
1. Розробки та впровадження дружнього до дітей механізму подання повідомлень про насильство в інтернеті.
2. Розробки на регіональному рівні механізмів співпраці з питань протидії насильству щодо дітей в інтернеті.
Також Наталія Лук’янова представила розроблений варіант демо чат-боту для тінейджерів Teena, за допомогою якого дитина може дізнатися про те, як захистити себе та інших від сексуального насильства в інтернеті. Він готовий до використання, викликав жвавий інтерес у підлітків.Під час проекту запланьовано йонго вдосконалення та допрацювання
Також Наталія Лук’янова наголосила о проведенні 26 жовтня цього року міжнародного тренінгу з профілактики сексуального насильства щодо дівчат в інтернеті (досвід ЄС) та необхідність залучення всіх зацікавлених фахівців до цього заходу.
ВІРИШИЛИ:
1. Знайти кандидата (-ку) згідного наданого технічного завдання та затвердити фахівця на посаду регіонального координатора проекту у Вінницькій області, до 05.10.2022. Відповідальна - ювенальна превенція.
2. Існуючі інструменти LHSI по профілактиці насильства серед дітей в інтернеті можуть бути застосовані вже зараз для навчання в школах. Але в рамках проекту цифрові інструменти навчання потребують доопрацювання (Тіна).
3. Розробити алгоритм та план взаємодії між правоохоронними органами та зацікавленими інституціями, прийняти або затвердити його до кінця грудня 2022 року.
4. Провести до кінця року як мінімум дві робочі зустрічі всіх зацікавлених представників у рамках проекту з розробкою пріоритетів, стратегій, алгоритмів, тощо.
5. Підготувати необхідні документи, знайти та рекомендувати досвідчені та зацікавлені місцеві НУО, які можуть бути партнерами проекту в 2023 році через схему грантів НУО.