×

Повідомлення

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news/2022/PB26-09-22

Дитина-сирота / дитина позбавлена батьківського піклування може зцілитись саме в прийомній сім’ї, знайшовши середовище, яке відповідатиме її базовим потребам. Як тільки у дитини настає відчуття справжньої безпеки, формується довіра до батьків та виникає бажання розвиватись. Дитині важливо навчитись як потурбуватись про себе, вміти окреслити власні кордони, опанувати фінансову грамотність. Головне завдання батьків у процесі виховання дитини – навчити її жити самостійно, без їхньої допомоги.

Фахівці Вінницького обласного центру соціальних служб 26 вересня розпочали п’ятиденне онлайн навчання групи прийомних батьків з метою підвищення їх виховного потенціалу. Всього участь у навчанні беруть участь 14 батьків з 7 територіальних громад області спільно з надавачами соціальних послуг, що здійснюють соціальний супровід сімей.

До програми підвищення кваліфікації включено теми психології дитячого та підліткового віку; безпеки в умовах війни; поводженню в сучасному Інтернет-просторі та юридичні питання. На заняттях відбувається обмін досвідом між прийомними батьками.

Координатор навчання – практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук створила довірливу атмосферу в уявному колі прийомних батьків; під час презентації кожної родини ставила уточнюючі запитання з метою надання підтримки та допомоги. Учасники заходу ділились досвідом, напрацьованим протягом двох попередніх років функціонування; досягненнями дітей у різних сферах життєдіяльності; досвідом спілкування з біологічними родичами та розв’язання проблем, як виникають у ході виховання.

Другий день навчання присвячено безпеці у сучасному Інтернет-просторі. Практичним психологом Вінницького обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком зазначено низку небезпек, які чатують на дітей у ході користування соціальними мережами. Надано рекомендації щодо дій батьків у разі потрапляння дитини у небезпечну ситуацію, зокрема, стосовно звернень до органів кіберполіції.

Протягом третього дня увагу прийомних батьків буде зосереджено на нормативно-правових засадах функціонування прийомних сімей. Начальником відділу інформаційно-аналітичної роботи Вінницького обласного центру соціальних служб Юлією Горенюк спільно з батьками буде розглянуто питання захисту майнових прав дитини, особливостей навчання в умовах війни, в т.ч. інклюзивного, набуття повної цивільної дієздатності, постановки дітей на квартирний облік тощо.

Під час навчання в дружній партнерській атмосфері прийомні батьки мають нагоду побачити можливість вирішення своїх складних питань з використанням напрацювань і досвіду колег, порівняти своє бачення зі світоглядом інших, отримати професійну підтримку і натхнення для подальшої роботи.

Адже актуальними залишаються слова педагогічного мислителя Антона Макаренка: «Не думайте, що виховуєте дитину лише тоді, коли з нею розмовляєте, повчаєте чи щось наказуєте їй. Ви дитину виховуєте в кожну мить вашого життя. Навіть тоді, коли вас немає вдома».

{gallery}news/2022/PB26-09-22{/gallery}