Частина 1

У сьогоднішніх реаліях більшість з нас розуміють важливість психологічної підтримки у скрутній ситуації. Але коли мова йде про перший в житті візит до спеціаліста з ментального здоров’я, виникає безліч питань та страхів.
Ми розповімо, які відмінності між професіями психолога, психотерапевта та психіатра, а також окреслимо коло питань, з якими здебільшого працює кожен з зазначених фахівців.

Психолог і психотерапевт: в чому різниця?
Щоб оволодіти професією психолога, в Україні достатньо отримати вищу освіту, проте академічних знань ВУЗу часто бракує для практикування у даній сфері, тому після завершення основного навчання або ще під час нього майбутні фахівці обирають метод, в якому бажають працювати.
З найбільш популярних в Україні та світі можна виокремити наступні:
• психоаналіз,
• гештальт-терапія,
• транзакційний аналіз,
• когнітивно-поведінкова терапія,
• позитивна психотерапія та інші методи або школи.
Кожен з вищенаведених напрямів здебільшого готує фахівців двох рівнів: тих, що працюють на рівні консультування та тих, що можуть практикувати психотерапію.
Навчання психотерапії – це фактично наступний щабель у підготовці спеціаліста з ментального здоров’я. Воно триває 4-5 років та надається інституціями та організаціями, що сертифікуються міжнародними організаціями. Тобто метод або інституція, що надає навчальні послуги, мають бути визнаними однією з міжнародних організацій у сфері психології (наприклад, Європейською Асоціацією Психотерапії).
Отже, з точку зору кваліфікації психотерапевт може надавати як послуги психологічного консультування, так і психотерапевтичні послуги, а психолог та консультант здебільшого працює лише на рівні психологічного консультування.
У наступних дописах ми розповімо більш детально, коли доречно звертатись до психолога за консультацією, а з якими питання краще йти до психотерапевта, а також розповімо про особливості діяльності лікаря-психіатра.

Психолог Ольга Лозовська

5897412