Ми всі втомилися. Втомилися від нестабільності, від постійного очікування небезпеки, від почуття напруження, від нерозуміння, в який бік рухатися далі.

Кожен знайшов свій спосіб (рецепт) для вирішення проблеми під назвою "Як вижити в умовах невизначеності".

Один з недієвих способів — приймати антидепресанти та інші препарати з надією, що тривожність буде стабілізуватися і почуття безпеки з'явиться після прийому курсу таблеток.

Чому так?

Будь-який препарат працює лише із симптомом. Набагато важливіше з’ясувати причину проблеми, щоб її позбутись.

Наприклад, у жінки проблеми зі спиною більше ніж 10 років через міжхребцеву грижу. Вона йде в магазин і купує хороший матрац на ліжко. Частково це може вплинути на відчуття болю у спині. Але більше в емоційному плані!

Завдання — довідатися, чому з'явилися проблеми зі спиною? І тільки потім, розуміючи причину, шукати рішення — як не нашкодити й вирішити проблему!

Правильно підібраний антидепресант знижує тривожність до певного рівня з метою знайти адекватне рішення. Це означає, що дуже важливо скористатися своїм станом для того, щоб запустити процес дослідження, допомоги організму в пошуку причинно-наслідкового зв'язку.

Складні почуття, як-от втрата, горе, апатія, депресія, панічні стани, агресія самому прожити більш ніж важко. Для цього є профільні спеціалісти, які допомагають на практиці.

Часто запитують, чи платна психотерапія? Терапія, як і будь-які консультації щодо здоров'я, повинна коштувати гроші. Насамперед тому, що, коли людина не оплачує роботу психотерапевта, вона не готова змінювати своє життя.

Пігулки, як і алкоголь чи цигарки, можна вважати уникаючою формою вирішення справжніх проблем свого психічного здоров'я.

Як зробити перший крок до вирішення психологічних проблем:

• Визнати, що є проблеми зі сном, апетитом, емоційним станом.

• Не ставити самому собі діагноз!

• Записатися на прийом до психолога, психотерапевта або невролога. Розібратися разом із фахівцем зі своїм станом для вирішення питання.

Якщо призначили препарати та роботу із психотерапевтом — значить, одне без іншого не працює! Не займайтеся самолікуванням — довіртеся професіоналам.

Хороший фахівець зрозумілою мовою пояснить суть проблеми та навчить самостійно її вирішувати!

Бережіть себе та своє здоров'я у всіх сенсах цього слова!

Практикуючий психолог Ольга Котляр

 

kayla koss YshK1sSeQjw unsplash