Перша психологічна допомога (ППД) – це загальновизнана, проста й дієва методика забезпечення первинної підтримки людей у кризових ситуаціях. Також, це набір навичок та вмінь, володіння якими допоможе фахівцям у роботі з людьми обмежити прояви стресу, що виникає як наслідок нещасних випадків, стихійних лих, конфліктів, міжособистісного насильства та інших кризових ситуацій.

13-14 вересня 2022 року розпочато серію навчальних заходів на тему: «Перша психологічна допомога дітям та їх батькам в умовах війни». Доповідачами були психологині Тетяна Більо та Роксана Пилявець.

Мета заходу – ознайомлення надавачів соціальних послуг з особливостями роботи надання вчасної психологічної підтримки та допомоги всім громадянам України, які цього потребують.

Психологині розповіли, що якість первинної соціальної підтримки є важливим чинником, який впливає на здатність дітей та їхніх піклувальників переживати суворі умови й відновлюватися після стресових ситуацій, а також мінімізує ризики розвитку довгострокових проблем психологічного характеру.

Ведучі вебінару також наголосили, що перш ніж надати допомогу постраждалим, необхідно брати до уваги піраміду інтервенцій, яка базується на підході багаторівневої підтримки: під час надзвичайної ситуації, зокрема збройних конфліктів, населення зазнає різного впливу і тому, потребує різних видів підтримки психічного здоров’я.

Учасники вебінару ознайомились з теоретичними матеріалами, розглянули практичні випадки різних стресових ситуацій та пропрацювали алгоритм налагодження контакту з дітьми різного віку.

Цей вебінар – перший в серії навчальних заходів «Застосування програм із управління стресом у практиці соціальної роботи та надання соціальних послуг у територіальних громадах», які заплановано провести в обласному центрі соціальних служб до кінця 2022 року.