Фахівці Вінницького обласного центру соціальних служб 10 вересня завершили шестиденне онлайн навчання групи батьків-вихователів з метою підвищення їх виховного потенціалу. Всього участь у навчанні взяли 13 батьків-вихователів з 8 територіальних громад області спільно з надавачами соціальних послуг, що здійснюють соціальний супровід сімей.

До програми підвищення кваліфікації включено актуальні теми педагогіки і психології підліткового та юнацького віку. Окрім того, на тренінги запрошуються спеціалісти із різних галузей, що дотичні до питань забезпечення та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрему увагу на таких тренінгах приділяють юридичним питанням. На заняттях відбувається також обмін досвідом між батьками.

Координатор навчання – практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук сприяла включенню рефлексії у батьків, виявленню проблемних моментів в системі «батьки-діти» з метою надання психологічної допомоги щодо їх корекції. В групі панувала атмосфера взаєморозуміння, партнерських стосунків та відчуття єднання з метою створення у дитини справжнього відчуття безпечного середовища.

Також під час навчання прийомні батьки мали нагоду отримати юридичні роз’яснення начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи Вінницького обласного центру соціальних служб Юлії Горенюк щодо шляхів вирішення правових питань, які виникають в їх сім’ях.

Останній день навчання було присвячено безпеці у сучасному Інтернет-просторі. Практичним психологом Вінницького обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком були окреслені основні ризики, які очікують на дітей при користуванні соціальними мережами та іншими онлайн-ресурсами, надані рекомендації щодо дій батьків у разі потрапляння дитини у небезпечну ситуацію, зокрема, стосовно звернень до органів кіберполіції.

Важливим фокусом роботи з навчання та підтримки батьків-вихователів та прийомних батьків є поширення тренінгової програми «Забезпечення надійного базису: основа успішного піклування». Незмінними нашими партнерами у цій діяльності є Львівська громадська організація «Care in Action – Турбота в Дії» – тренери Ірина Шемечко і Оксана Кусяк.

Модель занять поєднує методи піклування, які збільшують у дітей відчуття безпеки та формують життєву стійкість. Такий підхід до виховання допомагає дітям краще ставитися до самих себе, інших людей і долати можливі життєві труднощі.

За результатами навчання учасники отримали нові навички, професійну підготовку, надихнулися досвідом колег для подальшої роботи. Адже, як казав французький поет і письменник Віктор Гюго: «Початки, закладені в дитинстві людини, схожі на вирізані на корі молодого дерева букви, що ростуть разом з ним, і складають невід'ємну його частину».