Робота патронатного вихователя пов’язана з надмірним психологічним навантаженням, потребує спеціальної підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінки її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для розвитку та соціально психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для дитини родинних стосунків, підготовка дитини до повернення у свою сім’ю, або налагодження контактів дитини з її новою сім’єю.
Саме тому програма підготовки патронатних вихователів, затверджена на державному рівні, є досить тривалою і передбачає:
- 9 навчальних одноденних модулів для групи кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників (проведено у Вінниці у червні-липні 2022 року);
- 1 навчальну зустріч у помешканні, де проживатиме сім’я патронатного вихователя (проведено у с.Сальниця у серпні 2022року);
- 2- денний тренінг для міждисциплінарної команди, створеної в громаді для роботи з дітьми, які будуть влаштовані до сім’ї патронатного вихователя.
Такий тренінг проведено в Уланові 30-31 серпня 2022 року заступником директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольгою Слободяник та керівником відділу навчальних заходів для сімейних форм виховання вказаного центру Світланою Чижик.
Під керівництвом заступника Уланівського сільського голови Якушевської Світлани Петрівни у складі міждисциплінарної команди активно працювали керівники та працівники служби у справах дітей; відділу соціального захисту, соціального забезпечення і охорони здоров’я; відділу освіти, культури, молоді та спорту; центру надання соціальних послуг та інклюзивно-ресурсного центру Уланівської сільської ради, а також представники населеного пункту, в якому функціонуватиме сім’я патронатного вихователя: директор школи, сімейний лікар та староста.
В ході опрацювання законодавства, перегляду відеосюжетів, презентацій, проведення рольової гри, обговорення випадку, в основу якого лягла реальна соціальна історія, опрацьовано порядок дій кожного із членів команди при влаштуванні дітей в сім’ю патронатного вихователя та здійснення заходів соціального захисту таких дітей.
Учасники навчання зазначили, що робота в команді підсилила їх переконання у важливості послуги патронату над дитиною та підготувала до впровадження такої послуги в громаді.

Для довідки:
Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
До сім’ї патронатного вихователя за рішенням органу опіки та піклування, можуть бути влаштовані:
• діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, або іншому закладу інституційного догляду та виховання
• діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;
• малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.
Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не має перевищувати 3 місяці. в окремих випадках може бути продовженим до 6 місяців.
З державного бюджету патронатний вихователь щомісяця отримує:
• грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
• соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;
• сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Для отримання детальних консультацій щодо створення сім’ї патронатного вихователя, звертайтесь до служби у справах дітей чи центру надання соціальних послуг за місцем проживання або до Вінницького обласного центру соціальних служб за тел. 067-885-71-07.