Що таке самотність та як із нею жити — перед такими питаннями постає ледь не кожна людина у своєму житті. Та чи справді самотність — погана річ і як правильно боротися з нею?
Насправді почуття самотності — це про втрату зв’язку людини з кимось або чимось важливим.
Одна з кращих книг на цю тему – «Самотність» Вівека Мурті.
«Людина еволюціонувала в зграї. Наодинці до певного моменту історії в неї були мізерні шанси вижити»
Серед людей було безпечніше та ефективніше, з’являлася змога не бути постійно напоготові і трохи видихнути, поки варту несе хтось інший.
Саме відчуття безпеки формується з відчуття того, що за тобою є ще хтось. Коли такий зв’язок розривається чи втрачається, сигнальна система реагує тривогою. В здоровому трактуванні вона підказує людині, що зв’язок варто поновити.
Люди досить слабко розуміють сигнали власної нервової системи, а звичні нав’язливі ідеї поновити дружбу, попросити про підтримку та любов розцінюються нами як слабкість. Виходить, що людина не йде назустріч своїм потребам, а навпаки — відчужується від них.
В. Мурті виокремлює три виміри самотності:
- емоційну – часто обмежується однією людиною – партнером або партнеркою;
- реляційну – родина, коло друзів, колектив;
- колективну – формує наше відчуття ідентичності в найширшому понятті цього слова.
За час війни мільйони людей зустрілися щонайменше з одним із вимірів самотності. Хтось втратив зв’язок із коханими, хтось — із сім’єю та колективом, а хтось, наприклад, виїхав в інші міста — зустрівся з колективною самотністю.
«Я наче вдома, але почуваюся не на своєму місці»
Це відбувається за ознакою мови, міркувань та переконань тощо.
Самотні люди часто тривожні, вони наче завжди напоготові й можуть здаватися злими. Це тому, що злість ховає їхній сором, провину та страх за самоту. Усі сили йдуть на стримування важких переживань, і на більш м’які та коректні форми взаємодії сил не залишається.
Нині кожен з нас веде боротьбу не лише із зовнішнім ворогом, але й з внутрішнім. І проблеми, з якими живе людина, навіть якщо вам вони здаються мізерними, реальні настільки ж, наскільки реальними є ваші великі проблеми. Тож зараз важливо бути добрими, особливо з тими, кого не знаєте та не розумієте.

Із сайту - Психологічна підтримка @psy_support

samot1800x1200w

news 56