Протягом восьми днів на базі обласного центру соціальних служб проходило навчання кандидатів за українською версією програми «ПРАЙД», що має на меті підготовку сімей та осіб, які висловили бажання влаштувати до своїх родин дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Таке навчання у 2022 році проведено вчетверте.
Учасники тренінгу детально опрацювали інформацію про методи виховання дітей, поведінкові особливості дитини, які ускладнюють процес спілкування та взаємодії з нею; важливість створення відповідних умов для навчання та розвитку дитини, позитивної психологічної атмосфери в оселі.

Навчання носить інтерактивний характер та побудоване на участі у вправах, рольових іграх, дискусіях, мозкових штурмах. Під час виконання вправи «Ранець» кандидати, які виконували роль прийомних батьків, намагались вирішити складну ситуацію, пов’язану з появою підлітка зі складною поведінкою в родині, решта учасників уважно спостерігали за перебігом подій під час вправи та згодом надавали слушні коментарі.

Завдяки виконанню рольової гри «Як сказати дитині про те, що вона нерідна» кандидати напрацювали алгоритм дій щодо повідомлення даної інформації дитині у формі, яка відповідає до її віку.

Кандидати у прийомні батьки переконались у доцільності налагодження стосунків з біологічними родичами дитини, яка залишилася без батьківського піклування, розглянули шляхи вивчення та збору інформації про життєву історію дитини, ідентифікації власних емоційних проявів та емоцій дитини.
Крім того, слухачі ознайомились з колом повноважень служб у справах дітей, центрів соціальних служб та інших державних установ, підприємств та організацій, які будуть причетними до функціонування прийомної сім’ї та сім’ї опікуна.

Головний спеціаліст відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей обласної військової адміністрації опрацювала з учасниками навчання основні нормативно-правові аспекти влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімей кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки.

Отримані знання допоможуть батькам усвідомлено влаштувати дитину у свою сім’ю та сприятимуть підвищенню компетентності майбутніх прийомних батьків, опікунів та усиновлювачів.

За результатами навчання 5 сімей та 2 окремі особи отримають відповідні довідки та рекомендації обласного центру соціальних служб.