Вінницьким обласним центром соціальних служб вперше проведено навчальний курс за програмою підготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності.

Для проходження навчання та складання іспиту направлення органів соціального захисту населення отримали 32 особи з 4 територіальних громад області.
Навчання, яке тривало протягом трьох днів, пройшло в очному режимі з використанням можливостей самостійного перегляду відео уроків. Завдяки цьому повною мірою вдалось опрацювати теоретичну і практичну частини навчальної програми та провести іспит для перевірки рівня підготовки учасників.

Навчальна програма складалася із шести базових тем, які розкривають зміст соціальної послуги догляду вдома, особливості надання паліативної допомоги, особливості догляду та надання домедичної допомоги. Кожна тема супроводжувалась практичними заняттями з розвитку навичок догляду. Крім того, учасники ознайомились зі способами взаємодії з різними фахівцями та службами, освоїли методи управління стресом.

Організацію нового навчання здійснювала фахівець із соціальної роботи відділу методичного забезпечення соціальної роботи Наталія Добруцька під керівництвом заступника директора обласного центру соціальних служб Ольги Слободяник. Питання профілактики синдрому емоційного вигорання та способи його подолання з учасниками навчання опрацювала практичний психолог центру Роксана Пилявець.

Разом з фахівцями обласного центру соціальних служб матеріали навчального курсу розробили досвідчені спеціалісти сфери догляду за людьми поважного віку і важко хворими людьми та надання першої медичної допомоги – Олена Шайдаюк, викладач-методист Вінницького медичного фахового коледжу ім. акад. Д.К.Заболотного та Юрій Марценюк, тренер з першої медичної допомоги Вінницької обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Вони ж виступили у ролі викладачів, які презентували матеріали та проводили практичні заняття.

За результатами навчання та складання іспиту усі учасники отримали довідку, яка дає право надавати послуги з догляду на професійній основі та отримувати грошову компенсацію за надання послуги відповідно до нового Порядку її призначення та виплати, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 року № 1040.