Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, загострює проблеми людей, які виникали в мирний час. Зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть в постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися від подій у країні, то часто починають виникати конфлікти, які можуть перерости у ситуації домашнього насильства. Тому фахівці із соціальної роботи обласної мобільної бригади закцентували увагу учасників навчання на тому, що ризик вчинення домашнього насильства в період війни значно зростає.

Працівники обласної мобільної бригади Тетяна Бойко та Оксана Чорнобай зазначили, що діти в період воєнних дій страждають від насильства удвічі частіше, ніж дорослі. З одного боку, від них дистанціюються батьки, надто зайняті власними переживаннями, тобто ігнорують їх та їхні потреби. З іншого боку, діти нерідко стають зручними об’єктами для виплеску агресії з боку старших членів родини. Домашнє насильство відносно неповнолітніх спричиняє істотний вплив на весь хід психічного розвитку дитини, тому присутнім наголосили, що використання фізичних методів покарання, психологічного тиску чи будь-яких інших проявів насильства відносно дітей є неприпустимим під час їх виховання.

Крім того, фахівці із соціальної роботи звернули увагу учасників навчання на тому, що діяльність спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, які постраждали від домашнього насильства, продовжується в період воєнного стану та надали контактні номери телефонів обласної мобільної бригади та «гарячих ліній» з попередження домашнього насильства.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися за тел.: 068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи); 097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, у п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

123