Підведено підсумки діяльності у І півріччі в галузі надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах

18 липня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено нараду за підсумками роботи у І півріччі 2023 року щодо надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах, в територіальних громадах Вінницької області.

Участь у нараді взяли керівники центрів соціальних служб, центрів надання соціальних послуг, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та уповноважені працівники виконавчих комітетів міських, селищних та сільських рад, на яких покладено функції надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах.

В ході наради Олена Стоялова, директор Вінницького обласного центру соціальних служб, проаналізувала стан здійснення соціальної роботи із сім’ями та особами вразливих категорій населення.

За підсумками роботи протягом 6 місяців 2023 року у Вінницькій області соціальні послуги отримали 22439 осіб та сімей (у 2022 році – 43950).

Найчисельнішою категорією отримувачів послуг є сім”ї та особи, які постраждали від війни, їх – більше 13 тисяч (13210) і це – майже 60 відсотків від загальної кількості.

У більшості випадків сім’ї потребують послуг інформування (надано 12237 послуг), консультування (надано 7749 послуг), натуральної допомоги (надано 4503 послуг), соціальної профілактики (надано 1907 послуг), соціального супроводу (надано 975 послуг сім’ям та особам, які перебувають в складних життєвих обставинах, та 489 - сім’ям, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування).

Серед сімей, які потребували особливої уваги та підтримки - 6362 сім’ї захисників і захисниць України. За результатами вивчення індивідуальних потеб сімей соціальні послуги отримали:
- 713 сімей, члени яких загинули внаслідок військової агресії;
- 1256 сімей, члени яких отримали поранення внаслідок військової агресії;
- 230 сімей ветеранів, які завершили або тимчасово призупинили свою військову кар’єру та повернулись до цивільного життя та членів їх сімей;
- 152 сім’ї, члени яких зникли безвісти або перебувають в полоні;
- 20 сімей, члени яких звільнені з полону;
- 3991 сім'я, члени яких мобілізовані.

Першу психологічну допомогу отримали 5416 членів сімей захисників і захисниць України.

Крім обговорення основних статистичних показників О.В. Стоялова зупинилась на організації надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Зокрема, зосередила увагу на питаннях співпраці з міжнародними фондами та неурядовими організаціями, залучення додаткових ресурсів з метою підвищення якості соціальних послуг у територіальних громадах області.

Також в ході наради Олена Стоялова, висвітлила питання кадрового забезпечення надавачів соціальних послуг, введення та заповнення посад психологів та фахівців із соціальної роботи, зосередила увагу на виконанні рішення наради керівників закладів надавачів соціальних послуг від 27 квітня 2023 року щодо надання якісних соціальних послуг сім’ям, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

01